המערכת ההגיונית

תורת הניאו הומנולוגיה מכנה בשם המערכת ההגיונית את אותו חלק במוח האחראי על המודעות, על ראיית העובדות במציאות ללא פרשנות. החלק הפעיל בזמן רגשות חיוביים כלפי עצמנו, רגשות חמלה כלפי אחרים, חשיבה יצירתית ועיבוד נתונים קוגניטיביים.
המוח ההגיוני הוא החלק במוחנו דרכו אנו יכולים לשנות את תפיסת עולמנו וחיינו..
כיצד ראייה הגיונית קשורה לרגש?
הפעולה האוטומטית של מוחנו הנשלטת על ידי המוח הדפוסי- רגשי מפרשת את המציאות ללא הרף. התייחסות למציאות מזווית ראייה חדשה ושונה גורמת להפסקה של מחזור המידע ולעצירת הכוח השואב אותנו למצבים רגשיים שליליים.
לדוגמה: קבענו פגישה עם אדם אחר והוא לא הגיע.
המוח הרגשי מיד נכנס לפעולה, כיוון שהוא מתרגם את המציאות לשלילית.
אנחנו נעלב, נכעס, נחוש דחייה, נאשים אותו, נהיה מתוסכלים. נישאב לחשיבה של ניחושים והשערות לגבי מה שקרה, לגבי הלא ידוע. התוצאה היא איבוד אנרגיה.
נקודת המבט של המוח הרגשי מסתכלת על האירוע כקשור אלינו ומתרגמת אותו בהקשר האישי – כיצד זה משפיע עלי?
נקודת המבט של המוח ההגיוני רואה את העובדה שאותו אדם לא הגיע והסיבה לא ידועה לנו. המוח ההגיוני אינו עוסק בניחושים ומתייחס לעובדות. הוא יודע שכל עכבה לטובה, שהיקום פועל לטובתנו, שאנו מרוויחים זמן פנוי, שאנו ראויים ליחס טוב. הוא מאפשר לנו לחדד את הרצון שלנו ולפעול מתוכו.
חשיבה הגיונית אינה מבזבזת זמן ואנרגיה על אחרים. חשיבה הגיונית מתמקדת בנו.
התוצאה היא שמירה על האנרגיה.
זווית הראייה של המוח ההגיוני נובעת מהסתכלות על מה שיש, על מה שידוע שקיים.
המוח ההגיוני אינו שואל מה יהיה או חופר על מה שהיה, כיוון שהזמן היחידי הקיים עבורו הוא זמן הווה.
הוא לא מסתכל על מה אחרים חושבים, מרגישים או עושים. הוא עוסק רק במה שקיים אצלנו.
הוא לא שיפוטי, הוא לא משווה לאחרים, הוא לא ביקורתי. זהו מוח עובדתי בלבד.
הוא מסתכל על מה נכון או לא נכון עבורנו, מה יש לנו, מה הרצון שלנו, מה אנחנו מרוויחים.
ברירת המחדל שלנו היא לפעול מתוך המוח הרגשי, אשר מפרש את המציאות לפי מידע סובייקטיבי, ולא מאפשר לנו לחיות ללא פחדים, דאגות ורגשות שליליים.
המוח ההגיוני בא לתת לנו זווית ראייה מבוקרת ומפוקחת על המציאות, ובכך משחרר אותנו מראיית מציאות מעוותת.
כוחו של המוח ההגיוני הוא עצום. זהו מוח גמיש המאפשר לנו לבנות מסלולים חדשים המשפיעים על הרגשות, הבריאות והמציאות החיצונית.
ככל שאנו מחזקים אותו על ידי הטענת מידע חדש  אנו מפתחים את המודעות שלנו לגבי הרגשות שלנו, הרצון שלנו ומה שנכון לנו.
בעזרת המוח ההגיוני אנו הופכים את עצמנו למרכז חיינו ומפזרים פחות אנרגיה לסביבה.
המוח ההגיוני הוא הכלי דרכו אנו שומרים את האנרגיה שלנו לעצמנו, דרכו אנו מחזירים לעצמנו את הכוח ודרכו אנו יכולים להתחבר למערכת הנפשית המהווה את מערכת המידע האינסופית שלנו.
המוח ההגיוני הוא כלי עוצמתי ולא מוגבל בגלל גמישותו. במוח זה אנו בונים תפיסות חדשות הנובעות מתוך אמון בעצמנו ובעולם.
המוח הרגשי שולט בחיינו, ולא מאפשר לנו לנצל את כוחו של המוח ההגיוני כמאגר אנרגיה אוטונומי,  שביכולתו לייצר מציאות רגשית חיובית ומציאות חיצונית וחומרית חיובית. המחשבות הרגשיות, הפחדים והפרשנויות מלווים אותנו כמעט בכל רגע. אנחנו ממעטים להשתמש במוח ההגיוני ביחס לרגשות שלנו.
אנחנו מתבלבלים המון פעמים בין חשיבה הגיונית לרגשית. אנחנו נחשוב שזה הגיוני לכעוס על החבר שלא הופיע, כי הוא עשה לנו משהו לא בסדר. והחבר באותו זמן נרדם כי היה לו יום קשה בעבודה, או נאלץ ללוות את אמו לבי”ח, או קיבל הזמנה למסיבה והלך אליה. כל הפעולות שלו אינן קשורות אלינו. גם אם הוא שכח זה לא מעיד עלינו דבר.
נקודת המבט האובייקטיבית פותחת לנו חלון הזדמנויות למודעות על הגורמים המעכבים אותנו בחיינו.
לדוגמה: מישהי מאוד רוצה זוגיות אבל תמיד פוגשת גברים לא רציניים. היא רואה סביבה את חברותיה מצליחות ליצור קשרים זוגיים. היא יודעת שיש לה הרבה תכונות חיוביות, ובכל זאת רצונה לא קורה. זה לא הגיוני. כלומר, הסיבה לכך שאין לה זוגיות היא בהחלט לא הגיונית, אלא רגשית.
ברגע שאנחנו רואים שהמצב הוא לא הגיוני, עלינו להכניס הגיון לחיינו. לאותה הבחורה שרוצה זוגיות יש תפיסה שכל הגברים הפנויים רוצים רק מין, או שזוגיות תחנוק אותה או כל תפיסה אחרת המונעת ממנה להיכנס למצב אותו המוח הרגשי שלה רואה כאיום.  בעזרת המוח ההגיוני היא יכולה לאבחן את החשיבה המעכבת אותו ולשנותה.
ביכולתנו לרתום את המוח ההגיוני לטובתנו ודרכו לשנות את המציאות של חיינו. כפי שאמר אלברט איינשטיין: “לא נוכל לפתור את הבעיות שלנו באמצעות אותה צורת חשיבה בה השתמשנו כשיצרנו אותם”.
המוח ההגיוני הוא מערכת מידע פתוחה לקליטת מידע חדש כל חיינו. הוא כלי עבודה אדיר שיש ללמוד להפעיל אותו לטובתנו. הוא זה שמודע לפער בין מה שיש בחיינו לבין מה שאנחנו מרגישים, לפער בין מה שאחרים חושבים עלינו לבין הדרך שאנחנו תופסים את עצמנו, לפער בין החלומות שלנו למימושם במציאות.
המוח ההגיוני מלמד אותנו איך לראות את טובתנו, את מה שנכון לנו, להפסיק להשוות לאחרים, מונע מאיתנו להיעלב, להיפגע, לפחד. המוח ההגיוני מאפשר לנו לחוות שמחה, סיפוק, רמת אנרגיה גבוהה ובריאות תקינה.
שיטת הניאו הומנולוגיה מלמדת אותנו כיצד להשתמש במוח ההגיוני ולהפוך אותו למרכז בקרה, למוח הבוחר כיצד להגיב, על מה לחשוב ואיך לראות את המציאות. פיתוח החשיבה ההגיונית מאפשר לנו לנטרל את התחושות השליליות, ולמנף את האנרגיה שבוזבזה עד עכשיו על דרמות מיותרות למימוש עצמי, יצירתיות והתפתחות.
כותבת המאמר: נטע פיש.

מטפלי השיטה מחכים לך

כל המטפלים באתר הוסמכו ע”י יהודית מילוא

גבעתיים / תל אביב / רמת גן
התמודדות עם אובדן, פחדים וחרדות, מערכות יחסים, משפחה, הורות וילדים
חולון וב- ZOOM
מצבי משבר, ובעיות תקשורת והבנה
ZOOM
חרדה דיכאון ומשברי חיים מורכבים, בעיות נפשיות
ת״א-רמת גן, וב ZOOM
כל טריגר שקיים בנו מתחבר לעולם שלם של בעיות
הרצליה וב ZOOM
טיפול רגשי לנשים בלבד תוך התמקדות בקבלה ואהבה עצמית, ככה כמו שאני
קרית ביאליק , קיבוץ כברי, ZOOM
אובדן הריון, זוגיות, קריירה
ZOOM
התגברות על משברים/דיכאון ויצירת שינוי בכל תחום בחיים!
רמת אביב, בנימינה + ZOOM
דימוי עצמי, בטחון עצמי, פחדים וחרדות, חוויות דחייה וריצוי, מציאת זוגיות
תל אביב +ZOOM
דימוי עצמי נמוך, משברים בזוגיות, חרדות והתקפי חרדה

מטופלים מספרים

יש לך שאלה כללית?

אפשר להשאיר פרטים או לכתוב לנו ישירות לוואצפ